Πολιτική Κίνηση Αθήνας Οικολόγων Πράσινων

Πληροφόρηση για τις δράσεις και τις αποφάσεις μας

Μια σοβαρή άποψη για τις αναδασώσεις. 10 Μαρτίου, 2010

Filed under: Uncategorized — egpkath @ 3:02 μμ

Η ΠΚ Βόρειας Αττικής εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Αναδασώσεις ουσίας και όχι τηλεδιαφήμιση στην Πεντέλη

Η έντονη προβολή των προσπαθειών αποκατάστασης των καμένων περιοχών που έχει κατακλύσει τον τελευταίο καιρό τα ΜΜΕ, γεννά σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με τον σκοπό και την χρησιμότητά τους. Ένα έτος μετά από τις πολυδιαφημισμένες αναδασώσεις στην περιοχή του Κοκκιναρά της Πεντέλης, οι κάτοικοι της περιοχής διαπιστώνουμε ότι από τα χιλιάδες δενδρύλλια που φυτεύτηκαν πολλά έχουν ξεραθεί και πολλά άλλα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Μολονότι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία και την βιασύνη για άμεση αποκατάσταση της ζημιάς μέσω αναδασώσεων και εκτιμούμε την οικολογική αφύπνιση της κοινής γνώμης, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αποκατάσταση του δάσους είναι χρονοβόρα διαδικασία δεκαετιών και όχι μια απλή διαδικασία φύτευσης δένδρων με προσδοκία  άμεσου αποτελέσματος. Η έμφαση που δίδεται από τους διοργανωτές στον αριθμό των προς φύτευση δενδρυλλίων αναπόφευκτα προβληματίζει αναφορικά με την προέλευση των ειδών αυτών. Ζητούμενο είναι να αποφευχθεί η γενετική μόλυνση του δάσους λόγω μη εντοπιότητας των δέντρων που φυτεύονται, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να περιλαμβάνονται και πλατύφυλλα βραδυφλεγή είδη και όχι μόνο πεύκα. Χρειάζονται μελέτες ,ειδικές γνώσεις και οργάνωση διότι αλλιώς καταστρέφεται η φυσική αναγέννηση η οποία ποδοπατείται από τα σκαφτικά μηχανήματα και τους καλοπροαίρετους μεν αλλά ανενημέρωτους αναδασωτές. Είναι φανερό λοιπόν ότι κάθε αναδάσωση για τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ  είναι και πρέπει να είναι  ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας που θα πρέπει να επιβλέπει την οποιαδήποτε τέτοιου είδους επιχείρηση και να παρακολουθεί τη εξέλιξή της, και όχι να υποκαθίσταται από τις δράσεις ιδιωτών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Το δάσος χρειάζεται την φροντίδα και την προσοχή μας κυρίως μετά το πέρας της δημοσιότητας και το κλείσιμο των προβολέων.”

 

2 Responses to “Μια σοβαρή άποψη για τις αναδασώσεις.”

 1. bioannis Says:

  Μπράβο, πολύ καλό κείμενο και εύλογες οι διαπιστώσεις. Ας μάθουν όλοι οτι οι οικολογικές πρακτικές, μακριά από τις επικοινωνιακές φούσκες, στηρίζονται αφ’ ενός στην επιστήμη της Οικολογίας και αφ’ ετέρου στην Πολιτική Οικολογία που δεν είναι για το «θεαθήναι» αλλά για κατάλληλες κάθε φορά λύσεις με την ενεργή συμμετοσή των πολιτών.

 2. Smaro Says:

  Η Δασική Υπηρεσία είναι όντως υπεύθυνη για την έγκριση των μελετών αναδάσωσης και μάλιστα πολλές φορές τις συντάσσει και η ιδια, όταν της ζητηθεί.
  Τα είδη είναι δασικά και προέρχονται από δημόσιο φυτώτιο της Διεύθυνσης Αναδασώσεων.
  Αναδασώσεις δεν γίνονται σε περιοχές που είναι δυνατόν να υπάρξει φυσική αναγέννηση, αλλά σε όσες έχουν καεί πολλές φορές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και έτσι η φυσική αναγέννηση έχει καταστραφεί.
  Στις μελέτες που καταθέτονται συνήθως υπάρχει πρόβλεψη για ποτίσματα της αναδασωμένης περιοχής για τρία χρόνια από την ημέρα της αναδάσωσης και όπου δεν υπάεχει, την ευθύνη για το πότισμα αναλαμβάνει η ίδια η δασική υπηρεσία.
  Παρ’όλα αυτά είναι γεγονός ότι ένα 30-40% των φυτών δεν επιβιώνει…
  Πάντω η αναδάσωη, εκτός από ένα μέτρο αποκτάσταης του δάσους, είναι και μέτρο προφύλαξης από επίδοξους καταπατητές…
  Τέλος, οι περισσότερες αναδασώσεις δεν είναι εθελοντικές και δεν διαφημίζονται πουθενά.
  Για όλους αυτούς τους λόγους δεν είμαι κατά των αναδασώσων, αντίθετα, είμαι κατά των λόγων που οδηγούν στις αναδασώσεις: ελλιπής πρόληψη (πυροφύλαξη/πυροπροστασία), κακή οργάνωση και ελλιπής εκπαίδευση της Πυροσβετικής, μη κατεδάφιση αυθαιρέτων από αρμόδιες υπρεσίες (που οδηγεί και άλλους στην ίδια πρακτική), και κυρίως το γεγονός ότιστην Ελλάδα του 2010 ακόμα δεν έχουμε δαικούς χάρτες, κάτιπου επιτρέπει στον πάσα ένα να διεκδικεί δικαστικά όποια δασική περιοχή θελήσει!


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.